ARTBF.COM              Фоклорна танцова панорама          Follow Us on Facebook  Follow Us on Google+

  Иван Тодоров - хореограф
За Иван Тодоров

Иван Тодоров е роден на 22 Февруари 1926 г. в град София.

Той започва развитието си като изпълнител в танцовия състав на гимназията с ръководител Руска Колева, след което продължава като артист в балета на Софийската опера. Освен изпълнител, Иван Тодоров е и главен консултант на постановките ”Хайдушка песен", ”Легенда за езерото", ”Нестинарка", ”Змей и Яна", поставя танците в оперите ”Момчил", ”Хитър Петър", ”Луд гидия". Съвместната работа с Анастас Петров, Нина Кираджиева и руските специалисти Белий и Холфин е неоценима школа, даваща силен тласък в професионалното развитие на изтъкнатия ни педагог и хореограф.
Иван Тодоров е един от най-изтъкнатите български хореографи със значителен принос в развитието на българския сценичен танц в качеството си на изпълнител, художествен ръководител, постановчик и педагог.

В дългогодишната си творческа дейност г-н Тодоров е посрещан с признание за неговата работа в Националното балетно училище, Националната опера, Ансамбъл "Загоре" - Стара Загора, Академичен фолклорен ансамбъл - София, Ансамбъл "Вратица" – Враца, Ансамбъл „Пирин” и много други професионални и самодейни ансамбли и танцови състави.

През 1951 година се създава Държавният ансамбъл за народни песни и танци. С основаването на ансамбъла се поставят на дневен ред важни и отговорни задачи: да се издирят носители на автентичен фолклор, изкуството им да се разработи в сценични форми, като същевременно се съхрани спецификата на една красота, завещана от вековете.

През 1951 г. се открива Държавното балетно училище. Наравно с имена като, Кирил Дженев, Маргарита Дикова, Люба Вълчева в създаването на ДХУ, участва и Иван Тодоров, който има изключително голям принос. Всичките те, са ангажирани като преподаватели по български танци на бъдещите балетни артисти. Иван Тодоров, който е и артист в балета на Операта по това време, настоява, че трябва да има специално обучение за изпълнители на народни танци, защото езикът на класическия балет е различен от националната ни специфика. Николай Холфин и Владимир Белий подкрепят идеята за създаване на специалност, която да обучава професионални изпълнители на български танцов фолклор и да подготвя професионални кадри.

Преподавател в Държавното хореографско училище от основаването му до 1964 г., Иван Тодоров обучава първите поколения професионални танцьори, като изгражда уважение към изворите, стремеж към детайлно познаване на спецификата на всяка една област и точна мярка и вкус при интерпретацията.

Както малко по-горе бе споменато, Иван Тодоров е заемал длъжност като главен художествен ръководител в много други танцови колективи, години наред. Така например: 30 години Ансамбъл „Вратица”, гр. Враца, 15 години ДАНПТ „Загоре” гр. Стара Загора и още много други самодейни колективи, пръснати из цялата страна. Неговият принос в областта на музикалното и танцово изкуство е огромен и неоспорим.

Основател е и ръководител на ансамбъла на Строителни войски 1947 година.
През 2007 г. Иван Тодоров е удостоен с годишната награда “Златната кобилица“, която се връчва от Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ България).

През 2016 г. във връзка с 90 годишния юбилей хореографа Иван Тодоров е удостоен с най-високото отличие на Столична община „Почетен гражданин на София“.

Последни новини от ArtBF.com
хореографи : певци : музиканти : фолклорни ансамбли : фестивали : клубове :
Ансамбъл Веселие - Симитли
Фолклорен ансамбъл
Веселие

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореограф

Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор
НФФ
"Фолклорен извор"


Национална годишна класация 2018 на Фондация Българско танцово изкуство
Започна публикуването на видеоклиповете с танците за Националната годишна класация на Фондация "Българско танцово изкуство". Фолклорна танцова панорама 2018 продължава през цялата година ето защо клиповете на ансамблите ще се публикуват след края на всеки концерт част от панорамата. >


Прочети повече


====================================================

VІІ-ми Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик-2018

От 2 до 11 май 2018 год. ще се проведат Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик - 2018. Това научихме в разговор с гл. художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ Атанас Чолаков.
Г-н Чолаков е главен инициатор и организатор заедно с Община Пазарджик на тези празници на българското професионално музикално и танцово изкуство от 1993 г.
За седми път на сцената на Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик ще се представят българските професионални фолклорни ансамбли.

====================================================

Обявиха датите за Oсмия НФФ "Фолклорен извор" 2018
14 януари 2018

Осмото издание на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август 2018 г.
Официалното записване за участие ще стартира на 1 април.
Новините около предстоящото издание ще бъдат публикувани в сайта на фестивала и на страницата му във Facebook.
Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се провежда в село Царевец, общ. Свищов от 2011 година.
купи тениска
Купи тениска
"За българския танц"

Костадин Варимезов гайда
Костадин Варимезов
гайда

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореографArtBF.com Фолклорна танцова панорама ArtBF.com Balkanfolk.com Самодейни танцови ансамбли  Българска народна носия