ARTBF.COM              Фоклорна танцова панорама          Follow Us on Facebook  Follow Us on Google+

  Никола Колев - хореограф
За Никола Колев

Никола Рашков Колев е роден на 15 юли 1948 г. в с.Балван, Великотърновско. Завършва основното си образование във Велико Търново. Никола Колев - артист, хореограф и педагог. Художествен ръководител и преподавател на специалност „Български танци“ от 1976 до 2012 година в Държавно хореографско училище (сега НУТИ София).

През 1968 г, Никола Колев завършва Държавно хореографско училище в класа на видната деятелка в сферата на националния ни танцов фолклор Маргарита Дикова. През 1986 г. завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалност режисьор-хореограф.

Дейността си на артист и педагог Никола Колев винаги е съчетавал с творческата си работа на хореограф. Първият му сериозен опит е „Крайдунавски танц“, с който се явява на държавен изпит по постановъчна работа при завършването си на Държавното хореографско училище. Танцът е одобрен и отпечатан в списание „Танцово изкуство“ (книжка 10/1968 г.)

От 1969 г. до 1980 г. Никола Колев е артист в Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, като достига до най-високата солистична категория. Играл е всички солови партии във високопрестижния ансамбъл и е първообраз на танцовите шедьоври на Маргарита Дикова – „Луди млади“ и „Свирец игралец“. С държавния ансамбъл „Филип Кутев“ Никола Колев участва в над хиляда концерта в страната и чужбина. Гастролирал е в редица страни в Европа, Азия и Африка. През периода, в който активно танцува, е хореограф на ансамбъл „Изворче“ (1973 – 1985), за който създава множество танцови композиции за деца: „Люлка се люля“, „Шопчета“, „Мамини помощници“, „Закачка“, „Игри и закачки“ и музикално танцовите картини „Сурваки“ и „На къра“. С ансамбъл „Изворче“ печели награди, като най-значителна е орденът „Кирил и Методий“ III степен (1984).

От 1976 г. до 2012г. включително, Никола Колев е сред най-изявените специалисти в преподавателския състав на профил „Български танци“, като не щади сили, талант и енергия за утвърждаването на постиженията и професионалното израстване на бъдещите танцьори. Най-голямата му гордост са неговите девет випуска с десетки възпитаници, реализирани като хореографи, танцьори и педагози в различни ансамбли: „Пирин“, „Филип Кутев“, „Тракия“, „Плевен“, „Видин“, „Искра“ (В.Търново), „Българе“, в придобилите широка известност трупи на Нешка Робева и Лили Игнатова и др. Освен главен специален предмет, Никола Колев преподава и дисциплините: разчитане, теория и методика на специалността, композиция и импровизация.

Едновременно с педагогическата си ангажираност в Националното училище за танцово изкуство Никола Колев създава ансамбъл „Искър“ в София. В ансамбъла са се занимавали десетки деца, част от които продължават обучението си в Националното училище за танцово изкуство, а тези, които не стават професионални танцьори, запазват в сърцата си за цял живот любовта към родните ритми.
Последни новини от ArtBF.com
хореографи : певци : музиканти : фолклорни ансамбли : фестивали : клубове :
Ансамбъл Веселие - Симитли
Фолклорен ансамбъл
Веселие

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореограф

Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор
НФФ
"Фолклорен извор"


Национална годишна класация 2018 на Фондация Българско танцово изкуство
Започна публикуването на видеоклиповете с танците за Националната годишна класация на Фондация "Българско танцово изкуство". Фолклорна танцова панорама 2018 продължава през цялата година ето защо клиповете на ансамблите ще се публикуват след края на всеки концерт част от панорамата. >


Прочети повече


====================================================

VІІ-ми Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик-2018

От 2 до 11 май 2018 год. ще се проведат Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик - 2018. Това научихме в разговор с гл. художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ Атанас Чолаков.
Г-н Чолаков е главен инициатор и организатор заедно с Община Пазарджик на тези празници на българското професионално музикално и танцово изкуство от 1993 г.
За седми път на сцената на Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик ще се представят българските професионални фолклорни ансамбли.

====================================================

Обявиха датите за Oсмия НФФ "Фолклорен извор" 2018
14 януари 2018

Осмото издание на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август 2018 г.
Официалното записване за участие ще стартира на 1 април.
Новините около предстоящото издание ще бъдат публикувани в сайта на фестивала и на страницата му във Facebook.
Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се провежда в село Царевец, общ. Свищов от 2011 година.
купи тениска
Купи тениска
"За българския танц"

Костадин Варимезов гайда
Костадин Варимезов
гайда

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореографArtBF.com Фолклорна танцова панорама ArtBF.com Balkanfolk.com Самодейни танцови ансамбли  Българска народна носия