ARTBF.COM              Фоклорна танцова панорама          Follow Us on Facebook  Follow Us on Google+

  Никола Колев - хореограф
За Никола Колев

Никола Рашков Колев е роден на 15 юли 1948 г. в с.Балван, Великотърновско. Завършва основното си образование във Велико Търново. Никола Колев - артист, хореограф и педагог. Художествен ръководител и преподавател на специалност „Български танци“ от 1976 до 2012 година в Държавно хореографско училище (сега НУТИ София).

През 1968 г, Никола Колев завършва Държавно хореографско училище в класа на видната деятелка в сферата на националния ни танцов фолклор Маргарита Дикова. През 1986 г. завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалност режисьор-хореограф.

Дейността си на артист и педагог Никола Колев винаги е съчетавал с творческата си работа на хореограф. Първият му сериозен опит е „Крайдунавски танц“, с който се явява на държавен изпит по постановъчна работа при завършването си на Държавното хореографско училище. Танцът е одобрен и отпечатан в списание „Танцово изкуство“ (книжка 10/1968 г.)

От 1969 г. до 1980 г. Никола Колев е артист в Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, като достига до най-високата солистична категория. Играл е всички солови партии във високопрестижния ансамбъл и е първообраз на танцовите шедьоври на Маргарита Дикова – „Луди млади“ и „Свирец игралец“. С държавния ансамбъл „Филип Кутев“ Никола Колев участва в над хиляда концерта в страната и чужбина. Гастролирал е в редица страни в Европа, Азия и Африка. През периода, в който активно танцува, е хореограф на ансамбъл „Изворче“ (1973 – 1985), за който създава множество танцови композиции за деца: „Люлка се люля“, „Шопчета“, „Мамини помощници“, „Закачка“, „Игри и закачки“ и музикално танцовите картини „Сурваки“ и „На къра“. С ансамбъл „Изворче“ печели награди, като най-значителна е орденът „Кирил и Методий“ III степен (1984).

От 1976 г. до 2012г. включително, Никола Колев е сред най-изявените специалисти в преподавателския състав на профил „Български танци“, като не щади сили, талант и енергия за утвърждаването на постиженията и професионалното израстване на бъдещите танцьори. Най-голямата му гордост са неговите девет випуска с десетки възпитаници, реализирани като хореографи, танцьори и педагози в различни ансамбли: „Пирин“, „Филип Кутев“, „Тракия“, „Плевен“, „Видин“, „Искра“ (В.Търново), „Българе“, в придобилите широка известност трупи на Нешка Робева и Лили Игнатова и др. Освен главен специален предмет, Никола Колев преподава и дисциплините: разчитане, теория и методика на специалността, композиция и импровизация.

Едновременно с педагогическата си ангажираност в Националното училище за танцово изкуство Никола Колев създава ансамбъл „Искър“ в София. В ансамбъла са се занимавали десетки деца, част от които продължават обучението си в Националното училище за танцово изкуство, а тези, които не стават професионални танцьори, запазват в сърцата си за цял живот любовта към родните ритми.
Последни новини от ArtBF.com
хореографи : певци : музиканти : фолклорни ансамбли : фестивали : клубове :
Ансамбъл Веселие - Симитли
Фолклорен ансамбъл
Веселие

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореограф

Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор
НФФ
"Фолклорен извор"


Музикален-танцов спектакъл "Невястата" на ансамбъл "Смолян"
Фолклорен ансамбъл "Родопа" продължава националното си турне с музикален-танцов спектакъл "Невястата"

14 февруари в град Велико Търново
15 февруари в град Габрово
7 март в град Благоевград
Скоро ще са известни датите за градовете, Дупница, Бургас, Варна, Шумен, Разград, Русе, Монтана, Видин и Севлиево.

Музикално-танцовият спектакъл „Невястата“ пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента.
Прочети повече


====================================================

VІІ-ми Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик-2018

От 2 до 11 май 2018 год. ще се проведат Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик - 2018. Това научихме в разговор с гл. художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ Атанас Чолаков.
Г-н Чолаков е главен инициатор и организатор заедно с Община Пазарджик на тези празници на българското професионално музикално и танцово изкуство от 1993 г.
За седми път на сцената на Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик ще се представят българските професионални фолклорни ансамбли.

====================================================

Обявиха датите за Oсмия НФФ "Фолклорен извор" 2018
14 януари 2018

Осмото издание на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август 2018 г.
Официалното записване за участие ще стартира на 1 април.
Новините около предстоящото издание ще бъдат публикувани в сайта на фестивала и на страницата му във Facebook.
Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се провежда в село Царевец, общ. Свищов от 2011 година.
Ансамбъл Родопа Смолян
Фолклорен
ансамбъл "Родопа"

Валентина Китова - хореограф
Валентина Китова
хореограф

Българския гайдар Венцислав Андонов
Венцислав Андонов
гайдаArtBF.com Фолклорна танцова панорама ArtBF.com Balkanfolk.com Самодейни танцови ансамбли  Българска народна носия