ARTBF.COM              Фоклорна танцова панорама          Follow Us on Facebook  Follow Us on Google+

  Димитър Манов - хореограф
За Димитър Манов

Димитър Манов е роден на 22 Август 1941 г. в китното село Соволяно, кюстендилско.

Завършва Държавно хореографско училище (ДХУ) през 1960 г., след което е приет е с конкурс в Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, където работи до 1977 г. и бързо израства като солист-изпълнител.

Едни от най-запомнящите му се изпълнения са: Младоженецът в музикално-танцовата картина „Тракийска сватба” и един от солистите в камерния танц „Левенти”.
От 1971 г. Димитър Манов е ръководител на танцовия състав при Народно читалище „Аура”, където се утвърждава като художествен ръководител и педагог. В него младият танцьор за пръв път създава и поставя свое танцово произведение.

В периода 1972 – 1978 г. е преподавател по български танци в Държавно хореографско училище (сега Национално училище за танцово изкуство - НУТИ). През 1977 г. е назначен за Главен балетмайстор на Ансамбъла на Строителните войски (АСВ) към ГУСВ. Именно там той успява да постигне своите най-големи творчески резултати и развие своя хореографски потенциал. В Ансамбъла на Строителните войски се раждат тематичните композиции „Земя завинаги” и „Посрещане на руските освободители”. Като отличен познавач на шопския фолклор в неговото творчество присъстват редица ярки произведения останали като образци за танците на Шоплука, а това са: „На мегдана”, „Шопска танцова сюита”, „Мъжки шопски танц”, „Женски шопски танц”, както и голямата танцова картина „Ние от Шоплука”. Творческите достижения на Димитър Манов не се изчерпват с тези примери. Особено значими са: „Северняшка сюита”, „Варненски танци”, „Първомайска ръченица”, „Игри край Струма”, „Капански танци”, „Добруджански мъжки танц”, както и камерният „Танц с калпаци”.

Последни новини от ArtBF.com
хореографи : певци : музиканти : фолклорни ансамбли : фестивали : клубове :
Ансамбъл Веселие - Симитли
Фолклорен ансамбъл
Веселие

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореограф

Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор
НФФ
"Фолклорен извор"


Музикален-танцов спектакъл "Невястата" на ансамбъл "Смолян"
Фолклорен ансамбъл "Родопа" продължава националното си турне с музикален-танцов спектакъл "Невястата"

14 февруари в град Велико Търново
15 февруари в град Габрово
7 март в град Благоевград
Скоро ще са известни датите за градовете, Дупница, Бургас, Варна, Шумен, Разград, Русе, Монтана, Видин и Севлиево.

Музикално-танцовият спектакъл „Невястата“ пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента.
Прочети повече


====================================================

VІІ-ми Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик-2018

От 2 до 11 май 2018 год. ще се проведат Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик - 2018. Това научихме в разговор с гл. художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ Атанас Чолаков.
Г-н Чолаков е главен инициатор и организатор заедно с Община Пазарджик на тези празници на българското професионално музикално и танцово изкуство от 1993 г.
За седми път на сцената на Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик ще се представят българските професионални фолклорни ансамбли.

====================================================

Обявиха датите за Oсмия НФФ "Фолклорен извор" 2018
14 януари 2018

Осмото издание на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август 2018 г.
Официалното записване за участие ще стартира на 1 април.
Новините около предстоящото издание ще бъдат публикувани в сайта на фестивала и на страницата му във Facebook.
Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се провежда в село Царевец, общ. Свищов от 2011 година.
купи тениска
Купи тениска
"За българския танц"

Костадин Варимезов гайда
Костадин Варимезов
гайда

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореографArtBF.com Фолклорна танцова панорама ArtBF.com Balkanfolk.com Самодейни танцови ансамбли  Българска народна носия