ARTBF.COM              Фоклорна танцова панорама          Follow Us on Facebook  Follow Us on Google+

  Димитър Манов - хореограф
За Димитър Манов

Димитър Манов е роден на 22 Август 1941 г. в китното село Соволяно, кюстендилско.

Завършва Държавно хореографско училище (ДХУ) през 1960 г., след което е приет е с конкурс в Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, където работи до 1977 г. и бързо израства като солист-изпълнител.

Едни от най-запомнящите му се изпълнения са: Младоженецът в музикално-танцовата картина „Тракийска сватба” и един от солистите в камерния танц „Левенти”.
От 1971 г. Димитър Манов е ръководител на танцовия състав при Народно читалище „Аура”, където се утвърждава като художествен ръководител и педагог. В него младият танцьор за пръв път създава и поставя свое танцово произведение.

В периода 1972 – 1978 г. е преподавател по български танци в Държавно хореографско училище (сега Национално училище за танцово изкуство - НУТИ). През 1977 г. е назначен за Главен балетмайстор на Ансамбъла на Строителните войски (АСВ) към ГУСВ. Именно там той успява да постигне своите най-големи творчески резултати и развие своя хореографски потенциал. В Ансамбъла на Строителните войски се раждат тематичните композиции „Земя завинаги” и „Посрещане на руските освободители”. Като отличен познавач на шопския фолклор в неговото творчество присъстват редица ярки произведения останали като образци за танците на Шоплука, а това са: „На мегдана”, „Шопска танцова сюита”, „Мъжки шопски танц”, „Женски шопски танц”, както и голямата танцова картина „Ние от Шоплука”. Творческите достижения на Димитър Манов не се изчерпват с тези примери. Особено значими са: „Северняшка сюита”, „Варненски танци”, „Първомайска ръченица”, „Игри край Струма”, „Капански танци”, „Добруджански мъжки танц”, както и камерният „Танц с калпаци”.

Последни новини от ArtBF.com
хореографи : певци : музиканти : фолклорни ансамбли : фестивали : клубове :
Ансамбъл Веселие - Симитли
Фолклорен ансамбъл
Веселие

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореограф

Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор
НФФ
"Фолклорен извор"


Национална годишна класация 2018 на Фондация Българско танцово изкуство
Започна публикуването на видеоклиповете с танците за Националната годишна класация на Фондация "Българско танцово изкуство". Фолклорна танцова панорама 2018 продължава през цялата година ето защо клиповете на ансамблите ще се публикуват след края на всеки концерт част от панорамата. >


Прочети повече


====================================================

VІІ-ми Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик-2018

От 2 до 11 май 2018 год. ще се проведат Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик - 2018. Това научихме в разговор с гл. художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ Атанас Чолаков.
Г-н Чолаков е главен инициатор и организатор заедно с Община Пазарджик на тези празници на българското професионално музикално и танцово изкуство от 1993 г.
За седми път на сцената на Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик ще се представят българските професионални фолклорни ансамбли.

====================================================

Обявиха датите за Oсмия НФФ "Фолклорен извор" 2018
14 януари 2018

Осмото издание на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август 2018 г.
Официалното записване за участие ще стартира на 1 април.
Новините около предстоящото издание ще бъдат публикувани в сайта на фестивала и на страницата му във Facebook.
Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се провежда в село Царевец, общ. Свищов от 2011 година.
Изтегли музика за български танци и народни песни
Слушай Българска музика в:
Spotify
Apple Music
YouTube Music
Balkanfolk Music


Иван Тодоров - хореограф
Иван Тодоров
хореографArtBF.com Фолклорна танцова панорама ArtBF.com Balkanfolk.com Самодейни танцови ансамбли  Българска народна носия