ARTBF.COM              Фоклорна танцова панорама          Follow Us on Facebook  Follow Us on Google+

  Кирил Харалампиев - хореограф
За Кирил Харалампиев (1926-1986)

Кирил Харалампиев е роден на 10 април 1926 година в село Шишковци, Кюстендилско, в семейството на селски стопани. Завършва художествената академия в София.

Кирил Харалампиев е български фолклорист, хореограф, педагог, изследовател и теоретик с огромен принос в изграждането на професионалната танцова школа и методология. Носител на много престижни награди.
През 1948 година започва да ръководи танцови състави. Две години по-късно основава танцовия колектив „Владимир Маяковски“. Под негово ръководство колективът се класира на първо място на 4-ти световен младежки фестивал в Москва (1957) и на републиканския фестивал във София (1959). С него той изнася много бройни концерти в страната и чужбина: СССР (1957), Румъния (1956), Швейцария (1958), о-в Кипър, Франция и др. През 1952 година е командирован в СССР с група хореографи да проучат тамошните специалисти и начин на преподаване. Същевременно от 1954 година Кирил Харалампиев завежда отдел танцова самодейност при Централния дом за народно творчество, а от 1956 година е и преподавател по народни танци в средно държавно хореографско училище. Пръв ръководител на отдел Български танци, като училището по негово време се преименува на Държавно хореографско училище.

Кирил Харалампиев е един от авторите на „Терминология на българската хореография“ (съвместно с Кирил Дженев, Тошко Кючуков и П. Захариев). Пише също статии и материали и изнася беседи по въпросите на танцовото изкуство, редактира и създава сборници от народни танци и обработки.

Заместник-директор е на Държавното хореографско училище в София (1967-1980). Главен балетмайстор на Ансамбъла при Строителни войски (1974-1976). Главен хореограф на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ – Благоевград (1976–1985)

Кирил Харалампиев е създател на над 60 сценични танцови произведения с подчертано авторска позиция и връзка с традициите на българския фолклор (1926-1986). Между най сполучливите му постановки изпъква: „Сборенка“, „Грънчарско“, „Мъдрото“, „Комитско либе“, „Тракийска копаница“, „Мъжки шопски танц“ и др

Почива на 3 август 1986 година.
Последни новини от ArtBF.com
хореографи : певци : музиканти : фолклорни ансамбли : фестивали : клубове :
Ансамбъл Веселие - Симитли
Фолклорен ансамбъл
Веселие

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореограф

Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор
НФФ
"Фолклорен извор"


Национална годишна класация 2018 на Фондация Българско танцово изкуство
Започна публикуването на видеоклиповете с танците за Националната годишна класация на Фондация "Българско танцово изкуство". Фолклорна танцова панорама 2018 продължава през цялата година ето защо клиповете на ансамблите ще се публикуват след края на всеки концерт част от панорамата. >


Прочети повече


====================================================

VІІ-ми Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик-2018

От 2 до 11 май 2018 год. ще се проведат Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик - 2018. Това научихме в разговор с гл. художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ Атанас Чолаков.
Г-н Чолаков е главен инициатор и организатор заедно с Община Пазарджик на тези празници на българското професионално музикално и танцово изкуство от 1993 г.
За седми път на сцената на Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик ще се представят българските професионални фолклорни ансамбли.

====================================================

Обявиха датите за Oсмия НФФ "Фолклорен извор" 2018
14 януари 2018

Осмото издание на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август 2018 г.
Официалното записване за участие ще стартира на 1 април.
Новините около предстоящото издание ще бъдат публикувани в сайта на фестивала и на страницата му във Facebook.
Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се провежда в село Царевец, общ. Свищов от 2011 година.
Изтегли музика за български танци и народни песни
Слушай Българска музика в:
Spotify
Apple Music
YouTube Music
Balkanfolk Music


Иван Тодоров - хореограф
Иван Тодоров
хореографArtBF.com Фолклорна танцова панорама ArtBF.com Balkanfolk.com Самодейни танцови ансамбли  Българска народна носия