ARTBF.COM              Фоклорна танцова панорама          Follow Us on Facebook  Follow Us on Google+

  Любка Рондова (1936-2016) певица
За Любка Рондова

Любка Рондова е родена в с. Шестево, Костурско, Егейска Македония, в будно българско семейство. Нейният дядо, Димитър Илиев (Буджов), е участник в Илинденско-Преображенското въстание.
Гражданската война в Гърция (1946-1949) разпилява семейството по света. Любка Рондова тръгва на училище в Полша, завършва гимназия в Чехия. Дипломира се като филолог във Философско-филологическия факултет на Карловия университет в Прага. По-късно завършва квалификационни курсове по научна информация в Москва. Владее няколко чужди езика: гръцки, полски, чешки, руски.

Любка Рондова добре съзнава значението на родовата памет и усърдно работи в тази насока през целия си живот. Тя неуморно събира и популяризира народни песни на българите от Македония.
Талантливата народна певица Любка Рондова намира своята истинска сцена в най-стария у нас Ансамбъл за народни песни и танци “Гоце Делчев” към Съюза на македонските културно-просветни дружества – София, създаден през 1945 г. В него работи като солистка и филолог 30 години. С този ансамбъл изпява и записва някои от най-хубавите си песни. Изнася множество концерти в много страни по всички континенти. С него и с диригента Любен Тачев прави първите си записи в БНР. Нейните песните са аранжирани от наши талантливи и известни композитори, сред които Иван Павлов, Любен Тачев, проф. Кирил Стефанов, Александър Кокарешков, Никола Ваклинов, Емил Колев и много други.

Последни новини от ArtBF.com
хореографи : певци : музиканти : фолклорни ансамбли : фестивали : клубове :
Ансамбъл Веселие - Симитли
Фолклорен ансамбъл
Веселие

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореограф

Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор
НФФ
"Фолклорен извор"


Национална годишна класация 2018 на Фондация Българско танцово изкуство
Започна публикуването на видеоклиповете с танците за Националната годишна класация на Фондация "Българско танцово изкуство". Фолклорна танцова панорама 2018 продължава през цялата година ето защо клиповете на ансамблите ще се публикуват след края на всеки концерт част от панорамата. >


Прочети повече


====================================================

VІІ-ми Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик-2018

От 2 до 11 май 2018 год. ще се проведат Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик - 2018. Това научихме в разговор с гл. художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ Атанас Чолаков.
Г-н Чолаков е главен инициатор и организатор заедно с Община Пазарджик на тези празници на българското професионално музикално и танцово изкуство от 1993 г.
За седми път на сцената на Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик ще се представят българските професионални фолклорни ансамбли.

====================================================

Обявиха датите за Oсмия НФФ "Фолклорен извор" 2018
14 януари 2018

Осмото издание на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август 2018 г.
Официалното записване за участие ще стартира на 1 април.
Новините около предстоящото издание ще бъдат публикувани в сайта на фестивала и на страницата му във Facebook.
Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се провежда в село Царевец, общ. Свищов от 2011 година.
Изтегли музика за български танци и народни песни
Слушай Българска музика в:
Spotify
Apple Music
YouTube Music
Balkanfolk Music


Иван Тодоров - хореограф
Иван Тодоров
хореографArtBF.com Фолклорна танцова панорама ArtBF.com Balkanfolk.com Самодейни танцови ансамбли  Българска народна носия