ARTBF.COM              Фоклорна танцова панорама          Follow Us on Facebook  Follow Us on Google+

  Вълкана Стоянова българска народна певица
За Вълкана Стоянова

Българската народна певица Вълкана Стоянова е родена на 13 юли 1922 г. в стралджанското с. Люлин.

Тя е единадесето дете в многолюдно семейство, от които 4 доведени и 6 заварени. Самата Вълкана е единственото природено дете, връзка между сестри и братя от различни майки и бащи. Родителите Дена Минчева и Стоян Проданов успели да създадат задружно и добро семейство, да обградят с обич всички деца. Голяма е радостта на всички като виждат дарбата на детето Вълкана да пее. По-късно тя твърди че е наследила певческите си умения и от двамата родители както и от единия си бащин брат, който бил свещеник и имал чудно красив глас.
Големия репертоар от песни на Вълкана са наследство най-вече от майка й, а усвояването им ставало по седенки и сборове. Самата Вълкана разказва, че има предпочитание към бавните , трапезни песни, в които се разказват различни случки от живота на хората. Певческата й кариера започва още като дете. Тя се изявява от 10-11 г., на 14 вече я смятат за зряла певица, пее на събори и фестивали, а репертоара й включва над 300 песни.
В Държавен ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев” е от 1951 г и се превръща в еталон за всички останали солисти, прави многобройни записи в българското радио и телевизия, покорява публиката не само у нас но и в чужбина, многократно се е извявала на сцените на всички континенти.

Има син, двама внуци, правнучка и правнук. Винаги се е считала за щастлив човек, докоснат от съдбата.Оптимизмът и позитивния поглед към живота я правеха интересна за млади и стари.
През 1995 г. по идея на местни любители на творчеството й, Стралджа стана домакин на Конкурса-надпряване “С песните на Вълкана Стоянова”. Събитието се превърна в място за откриване на млади таланти и за възвръщане интереса към многобройните Вълканини песни. От тогава конкурса има вече няколко издания , а чрез него към голямата сцена поеха млади дарования като Дарина Славчева, Нина Арнаудова, Нели Петкова, Деси Слава, Жени Казакова, Деян Митев, Иванка Вълкова и други. Между нейните ученици са и народните певци Бинка Добрева и Стоян Варналиев.

Първата песен която Вълкана изпяла е Стоян на Рада думаше, през 1936 г. я записва във фирма”Арфа”, след нея идват 50 грамофонни плочи с Вълканини песни.От нейни интервюта става ясно, че с еднаква любов се отнася към всичките си песни, но все пак между любимите й са “Стоян на Рада думаше”, “Женала е дюлбер Яна”, както и стралджанската “Алтънлъ Стоян войвода”, умееше да ги превръща в музикални пиеси, предизвикваше силно емоционално въздействие и запленяваше всяко човешко сърце. Най-голямото наследство, което има България от Вълкана Стоянова днес, освен записите на песните й , се оказва и книгата “От как се помня все пея”, в която са включени 150 песни нотирани от Михаил Букурещлиев. Сборникът е дело на писателката Елена Огнянова гостувала и в Стралджа в рамките на конкурса-надпяване.

Голямата народна певица Вълкана Стоянова никога не е пестила добрите думи за своя роден край и особено за Стралджа, градът, който направи много за нея с организирането на конкурса- надпяване. Само месеци преди да си отиде от този свят тя сподели радостта си, че хората от Стралджа засвидетелстват уважението си към нея и типично за нейния оптимизъм повтори – “Трябва човек да има кураж, трябва да вярва в доброто!"

Вълкана Стоянова е почетен гражданин на Стралджа от май 2007 г.
Последни новини от ArtBF.com
хореографи : певци : музиканти : фолклорни ансамбли : фестивали : клубове :
Ансамбъл Веселие - Симитли
Фолклорен ансамбъл
Веселие

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореограф

Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор
НФФ
"Фолклорен извор"


Музикален-танцов спектакъл "Невястата" на ансамбъл "Смолян"
Фолклорен ансамбъл "Родопа" продължава националното си турне с музикален-танцов спектакъл "Невястата"

14 февруари в град Велико Търново
15 февруари в град Габрово
7 март в град Благоевград
Скоро ще са известни датите за градовете, Дупница, Бургас, Варна, Шумен, Разград, Русе, Монтана, Видин и Севлиево.

Музикално-танцовият спектакъл „Невястата“ пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента.
Прочети повече


====================================================

VІІ-ми Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик-2018

От 2 до 11 май 2018 год. ще се проведат Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик - 2018. Това научихме в разговор с гл. художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ Атанас Чолаков.
Г-н Чолаков е главен инициатор и организатор заедно с Община Пазарджик на тези празници на българското професионално музикално и танцово изкуство от 1993 г.
За седми път на сцената на Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик ще се представят българските професионални фолклорни ансамбли.

====================================================

Обявиха датите за Oсмия НФФ "Фолклорен извор" 2018
14 януари 2018

Осмото издание на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август 2018 г.
Официалното записване за участие ще стартира на 1 април.
Новините около предстоящото издание ще бъдат публикувани в сайта на фестивала и на страницата му във Facebook.
Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се провежда в село Царевец, общ. Свищов от 2011 година.
Ансамбъл Родопа Смолян
Фолклорен
ансамбъл "Родопа"

Валентина Китова - хореограф
Валентина Китова
хореограф

Българския гайдар Венцислав Андонов
Венцислав Андонов
гайдаArtBF.com Фолклорна танцова панорама ArtBF.com Balkanfolk.com Самодейни танцови ансамбли  Българска народна носия