ARTBF.COM              Фоклорна танцова панорама          Follow Us on Facebook  Follow Us on Google+

  Вълкана Стоянова българска народна певица
За Вълкана Стоянова

Българската народна певица Вълкана Стоянова е родена на 13 юли 1922 г. в стралджанското с. Люлин.

Тя е единадесето дете в многолюдно семейство, от които 4 доведени и 6 заварени. Самата Вълкана е единственото природено дете, връзка между сестри и братя от различни майки и бащи. Родителите Дена Минчева и Стоян Проданов успели да създадат задружно и добро семейство, да обградят с обич всички деца. Голяма е радостта на всички като виждат дарбата на детето Вълкана да пее. По-късно тя твърди че е наследила певческите си умения и от двамата родители както и от единия си бащин брат, който бил свещеник и имал чудно красив глас.
Големия репертоар от песни на Вълкана са наследство най-вече от майка й, а усвояването им ставало по седенки и сборове. Самата Вълкана разказва, че има предпочитание към бавните , трапезни песни, в които се разказват различни случки от живота на хората. Певческата й кариера започва още като дете. Тя се изявява от 10-11 г., на 14 вече я смятат за зряла певица, пее на събори и фестивали, а репертоара й включва над 300 песни.
В Държавен ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев” е от 1951 г и се превръща в еталон за всички останали солисти, прави многобройни записи в българското радио и телевизия, покорява публиката не само у нас но и в чужбина, многократно се е извявала на сцените на всички континенти.

Има син, двама внуци, правнучка и правнук. Винаги се е считала за щастлив човек, докоснат от съдбата.Оптимизмът и позитивния поглед към живота я правеха интересна за млади и стари.
През 1995 г. по идея на местни любители на творчеството й, Стралджа стана домакин на Конкурса-надпряване “С песните на Вълкана Стоянова”. Събитието се превърна в място за откриване на млади таланти и за възвръщане интереса към многобройните Вълканини песни. От тогава конкурса има вече няколко издания , а чрез него към голямата сцена поеха млади дарования като Дарина Славчева, Нина Арнаудова, Нели Петкова, Деси Слава, Жени Казакова, Деян Митев, Иванка Вълкова и други. Между нейните ученици са и народните певци Бинка Добрева и Стоян Варналиев.

Първата песен която Вълкана изпяла е Стоян на Рада думаше, през 1936 г. я записва във фирма”Арфа”, след нея идват 50 грамофонни плочи с Вълканини песни.От нейни интервюта става ясно, че с еднаква любов се отнася към всичките си песни, но все пак между любимите й са “Стоян на Рада думаше”, “Женала е дюлбер Яна”, както и стралджанската “Алтънлъ Стоян войвода”, умееше да ги превръща в музикални пиеси, предизвикваше силно емоционално въздействие и запленяваше всяко човешко сърце. Най-голямото наследство, което има България от Вълкана Стоянова днес, освен записите на песните й , се оказва и книгата “От как се помня все пея”, в която са включени 150 песни нотирани от Михаил Букурещлиев. Сборникът е дело на писателката Елена Огнянова гостувала и в Стралджа в рамките на конкурса-надпяване.

Голямата народна певица Вълкана Стоянова никога не е пестила добрите думи за своя роден край и особено за Стралджа, градът, който направи много за нея с организирането на конкурса- надпяване. Само месеци преди да си отиде от този свят тя сподели радостта си, че хората от Стралджа засвидетелстват уважението си към нея и типично за нейния оптимизъм повтори – “Трябва човек да има кураж, трябва да вярва в доброто!"

Вълкана Стоянова е почетен гражданин на Стралджа от май 2007 г.
Последни новини от ArtBF.com
хореографи : певци : музиканти : фолклорни ансамбли : фестивали : клубове :
Ансамбъл Веселие - Симитли
Фолклорен ансамбъл
Веселие

Димитър Манов - хореограф
Димитър Манов
хореограф

Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор
НФФ
"Фолклорен извор"


Национална годишна класация 2018 на Фондация Българско танцово изкуство
Започна публикуването на видеоклиповете с танците за Националната годишна класация на Фондация "Българско танцово изкуство". Фолклорна танцова панорама 2018 продължава през цялата година ето защо клиповете на ансамблите ще се публикуват след края на всеки концерт част от панорамата. >


Прочети повече


====================================================

VІІ-ми Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик-2018

От 2 до 11 май 2018 год. ще се проведат Националните празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик - 2018. Това научихме в разговор с гл. художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“ Атанас Чолаков.
Г-н Чолаков е главен инициатор и организатор заедно с Община Пазарджик на тези празници на българското професионално музикално и танцово изкуство от 1993 г.
За седми път на сцената на Драматичен театър "Константин Величков" в Пазарджик ще се представят българските професионални фолклорни ансамбли.

====================================================

Обявиха датите за Oсмия НФФ "Фолклорен извор" 2018
14 януари 2018

Осмото издание на Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август 2018 г.
Официалното записване за участие ще стартира на 1 април.
Новините около предстоящото издание ще бъдат публикувани в сайта на фестивала и на страницата му във Facebook.
Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ се провежда в село Царевец, общ. Свищов от 2011 година.
Изтегли музика за български танци и народни песни
Слушай Българска музика в:
Spotify
Apple Music
YouTube Music
Balkanfolk Music


Иван Тодоров - хореограф
Иван Тодоров
хореографArtBF.com Фолклорна танцова панорама ArtBF.com Balkanfolk.com Самодейни танцови ансамбли  Българска народна носия